Ślimaki są przygotowywane w różny sposób. Mogą być pieczone z grilla lub w formie sałatek. Na Bahamach oraz innych krajach takie właśnie zamówienia często składają głodni goście restauracji serwujących dania na wynos. Nęcący zapach smażonych ślimaków miesza się z morską bryzą, pobudzając apetyt. Na Bahamach za największy przysmak uchodzi ślimak o nazwie Strombus gigas, czyli skrzydelnik olbrzymi, który żyje w ciepłych morzach od Florydy po Brazylię. Dorosły osobnik ma od 20 do 25 centymetrów długości. Aby wydobyć ślimaka z muszli, robi się w niej otwór, wkłada przez niego nóż i szturcha mięczaka, a potem wyciąga go z drugiej strony. Ciało ślimaka składa się z czterech głównych części: głowy, worka trzewiowego, fałdu skórnego i umięśnionej nogi. Właśnie ta noga trafia na talerz. Po usunięciu skóry i wszystkich niejadalnych części zostaje smaczne białe mięso. Ślimaki są źródłem wartościowego białka. Przypisuje się im nawet właściwości lecznicze. Mięso ślimaków można gotować na parze, dusić, suszyć, piec, mielić, smażyć z nich kotlety, gotować z ryżem lub w zupie itd.

zdrowietiens.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here