Porównując obecnie aktualne poglądy na zdrowe odżywianie z obowiązującymi przed trzydziestu, pięćdziesięciu czy stu laty, można by pomyśleć, że nie dotyczą tego samego gatunku biologicznego, jakim jest człowiek. W fachowym podręczniku medycznym, wydanym w okresie międzywojennym i dotyczącym zasad, które należy przestrzegać, aby zachować jak najdłużej zdrowie można wyczytać, że zaleca się jedzenie jak największej ilości cukru, ponieważ dobrze wpływa on na kości. Współcześni dietetycy taki pogląd uznaliby za dyletanctwo, ponieważ zalecają jak najdalsze ograniczanie spożywania cukru, którego nadmierna obecność w organizmie człowieka wyrządza wiele szkód. Pomidory, jako źródło wielu cennych składników mineralnych i produkt niskokaloryczny, zalecane są przez medyków i dietetyków. Natomiast jeszcze kilkadziesiąt lat temu z podobnych środowisk wychodziły ostrzeżenia przed jedzeniem pomidorów, jako produktów zawierających substancje rakotwórcze. W tym samym okresie spożywanie masła i to pod każdą postacią było powszechnie zalecane, a po kilkudziesięciu latach to samo masło trafia niemalże na listę trucizn.