Umiejętność sztucznego obniżania temperatury do poziomu poniżej kilkunastu czy kilkudziesięciu stopni bywa nieoceniona w wielu procesach produkcyjnych i w wielu działaniach praktycznych oraz życiu codziennym.Kto z nas mógłby cieszyć się dziś smakiem doskonałych lodów, gdyby nie chłodnictwo i produkowane przez tę branżę urządzenia do zamrażania. Nie wystarczą tu już zwykłe lodówki, o czym wie każdy, kto próbował sam zrobić lody w domu. Komory do produkcji lodów wymagają dodatkowych urządzeń, które w niskich temperaturach nie tylko zamrażają mleczny płyn, ale również go ubijają i napowietrzają. Gdyby nie przemysł chłodniczy nie moglibyśmy zimą zjeść truskawek, mięso psułoby się po kilku dniach, a przechowywanie żywności w ogóle byłoby niemożliwe w dłuższych okresach. Lodówki, jakie oferuje nam chłodniczy przemysł mają zastosowanie w wielu miejscach. Apteki i szpitale przechowują w nich leki, sklepy żywność, w upały dla przyjemności chłodzi się napoje, w niskich temperaturach zestala się galarety, ale również wiele produktów spoza branży spożywczej wymaga niskich temperatur. Jednym z takich miejsc są na przykład laboratoria badawcze, których chłodnictwo zapewnia możliwość długiego przechowywania próbek oraz przeprowadzania badań nad preparatami w różnych temperaturach.