Tradycyjna zakopiańska ( góralska ) kuchnia charakteryzuje się niepowtarzalnym i mocnym smakiem. Wyróżnia się też nazwami jakie nadano potrawom. Głównymi składnikami jakie wykorzystywane są do przyrządzania góralskich dań są: ziemniaki, oscypki, bundz oraz kiszona kapusta. Do najpopularniejszych specjałów górlaskich należą: potrawy do których dodawany jest owczy ser czyli oscypek, moskole, bioła polewka, kwasnica, grule ze syrką itd. Aby doświadczyć smaku tej niepowtarzalnej kuchni należy wybrać się najlepiej do Zakopanego. Tam, znajdziemy bardzo dużo miejsc w których skosztujemy tych nietypowych dań. Na przykład jednym z tych miejsc są karczmy góralskie. Drewniana konstrukcja i góralski wystrój tych miejsc dodatkowo dodadzą nam apetytu i uprzyjemnią czas. Po taki obiedzie najlepiej jest trochę się zrelaksować i na przykład wybrać się na zakupy na najpopularniejszą w Polsce ulicę targową jaką są Krupówki. Na końcu tej ulicy znajduje się wyciąg kolejowo linowy który zawiezie nas na szczyt Gubałówki. Na jej szczyt prowadza także bardzo atrakcyjne szlaki zakopiańskie. Na pewno wszystkie atrakcje Zakopanego zajęły by nam z kilka miesięcy ale warto jest przynajmniej skorzystać z części. Wskazane jest aby przyjechać do stolicy Tatr na przynajmniej kilka dni i skorzystać z taniego noclegu który nie trudno znaleźć. Dobrym rozwiązaniem jest też opłacić jakiegoś górala który by nam pokazał wszystkie uroki tatr i najciekawsze miejsca w Zakopanem. Taka wycieczka należy do zdrowych form spędzania czasu. Świeże powietrze wysokogórskie na pewno pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie, a spacery po górach świetnie zadziałają na naszą kondycję. Warto tu przyjechać w porze letniej gdzie piękne górskie zielono białe krajobrazy wypełniają całą okolicę. W zimie zaś biały puch pokrywa dosłownie wszystko a świetnie przygotowane stoki narciarskie zachęcają amatorów narciarstwa do zjazdów.