Banan pochodzi z tropikalnej Azji. Jest uprawiany od czasów prehistorycznych, a już w sanskrycie istnieją nazwy kilku jego form. Z Indii banan rozprzestrzenił się na wyspy w dużej części Pacyfiku i dotarł do tropikalnej Afryki, a później do Indii Zachodnich i Ameryki Południowej.

Banany składają się z około 74 procent wody, 23 procent węglowodanów, 1 procent białka, 0,5 procent tłuszczu i 2,6 procent błonnika w zależności od warunków, w jakich rosną i od tego, czy są dojrzałe.

Jest aż 35 gatunków bananowców w tropikalnej Afryce, Azji i Australii. Bananowiec rośnie do 8-10 metrów wysokości i przypomina palmę. Od korzeni ziemi rośnie cienka łodyga. Liście stają się bardzo duże, o długości do czterech metrów i szerokości jednego metra. Kwiaty są małe i tworzą oś na górze rośliny. Jego owoce najpierw wyglądają jak jagody i dojrzewają dopiero po zgięciu w dół.

Banan jako artykuł żywnościowy

Banan jest ważnym źródłem odżywiania w tropikach i jest uprawiany na plantacjach. Banany są zbierane przed dojrzewaniem, a transport odbywa się zwykle w chłodni. Są one później umieszczane w dojrzewalni bananów, gdzie jest dodawany etylen, który przyspiesza i synchronizuje proces dojrzewania.

Wszyscy wiedzą, że owoce i warzywa są zdrowe, ale niektórzy uważają, że powinni kontrolować spożycie bananów. Podobnie jak inne owoce, banan zawiera cukier, i prawdopodobnie ten cukier powoduje, że wiele osób woli trzymać się z dala od niego. Jednak nawet jeśli banan smakuje słodko i smacznie, banan nie zawiera dużo więcej cukru niż jabłko. Ponadto jest na to sposób, sam możesz wybrać, jakiego słodkiego banana chcesz zjeść.

Jeśli wybierzesz dobry dojrzały banan, zawiera on więcej cukru niż banan, który nie jest w pełni dojrzały. Jeśli chcesz ograniczyć spożycie cukru, możesz więc wybrać mniej dojrzałe banany, ale jeśli chcesz szybko uzupełnić poziom węglowodanów po treningu, wybierz te bardziej dojrzałe. Jednak banan zawiera nie tylko cukier. Na przykład banan zawiera tryptofan, który może poprawić ci humor. Przekonaj się, czy banany są zdrowe, czy nie i czy warto je uwzględniać w codziennej diecie.

Banan wprowadzi Cię w dobry nastrój

Niektóre rodzaje jedzenia mogą sprawić, że poczujesz się dobrze i będziesz szczęśliwy, ponieważ jedzenie wpływa na chemię mózgu. Banan jest jednym z takich produktów spożywczych. Banan zawiera aminokwas tryptofanu, który jest punktem wyjścia dla serotoniny tzw. hormonu szczęścia. Aby organizm mógł przetworzyć tryptofan na serotoninę, potrzebna jest witamina B6. Absorpcja tryptofanu wzrasta, gdy jemy węglowodany. Banan zawiera zarówno węglowodany, witaminę B6, jak i tryptofan, dzięki czemu po zjedzeniu go mamy dobry nastrój.

banany

Banan jest bogaty w potas
Być może słyszałeś, że masz zbyt wysokie ciśnienie od jedzenia zbyt dużej ilości soli? Potas ma przeciwny skutek i jest korzystny dla utrzymania zdrowego i normalnego ciśnienia krwi. Jeśli masz wysokie ciśnienie lub choroby sercowo-naczyniowe w najbliższej rodzinie, może być wskazane regularne jedzenie bananów.

Banan zawiera korzystny błonnik
Błonnik powoduje, że poziom cukru we krwi staje się bardziej stabilny, ponieważ cukier owocowy jest wchłaniany wolniej. Jeśli zjesz banana, otrzymasz ilość błonnika odpowiadającą 10% tego, co jest zalecane w ciągu dnia.

Diabetycy powinni zachować ostrożność
Innymi słowy, banan jest całkowicie nieszkodliwy dla zdrowych ludzi. Osoby chore na cukrzycę mogą również spożywać owoce o wysokiej zawartości węglowodanów, takich jak banan, mango i winogrona. Jednak członkowie tej grupy muszą być ostrożni i muszą starać się jeść owoce jako część większego posiłku z innymi pokarmami z błonnikiem i białkiem, aby zmniejszyć ogólny wzrost poziomu glukozy we krwi.

banany sa zdrowe

Banany mają działanie prebiotyczne i stymulują wzrost przyjaznych bakterii w jelicie. Wytwarzają również enzymy trawienne, które pomagają w absorpcji składników odżywczych. Masz zaparcia? Wysoka zawartość błonnika w bananach może pomóc w normalizacji ruchliwości jelit. Masz biegunkę? Banany działają uspokajająco w przewodzie pokarmowym i pomagają przywrócić utracone elektrolity po biegunce.

Banany w twojej codziennej diecie pomagają zapobiegać nowotworom nerek, chronią oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej i budują silne kości poprzez zwiększanie wchłaniania wapnia. Jedząc banana, możesz obniżyć temperaturę ciała, gdy masz gorączki lub ochłodzić się w upalny dzień. Banany, które mają wysoką zawartość pektyn, poprawiają trawienie i delikatnie oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here