Zdrowie jest najważniejsze. Ten frazes zwykło się słyszeć niezwykle często i z całą pewnością wiele w nim prawdy. Nie każdy jednak należycie dba o swoje zdrowie, zazwyczaj do czasu, gdy zaczną mu doskwierać różnego rodzaju dolegliwości. Przyczyną wielu problemów jest nieodpowiednie żywienie, a co za tym idzie, dieta, która nie jest bogata w różne składniki odżywcze. Organizm potrzebuje ich bardzo dużo, ponieważ są one odpowiedzialne za utrzymanie prawidłowej gospodarki hormonalnej, a także za szereg innych czynników. Komponując swoją dietę albo zlecając to zadanie specjaliście w tej dziedzinie, warto wiedzieć, co podwyższa cholesterol, żeby unikać takich produktów. Wbrew pozorom wcale nie jest ich mało, a wręcz przeciwnie. Najwięcej złego cholesterolu zawierają produkty tłuste. Zaliczają się do nich mięsa, które nie są przygotowywane na parze, a także różnego rodzaju sosy, w tym majonez, który jest wręcz uważany za bombę kaloryczną.
Poziom złego cholesterolu można redukować, ograniczając spożycie produktów, które podwyższają jego zawartość, a także za pomocą leków, które dobiera lekarz prowadzący, a więc ten pierwszego kontaktu. Warto jednak wiedzieć, że zmiana diety i tak jest nieunikniona, bo samo przyjmowanie leków, jeśli nie zamierza się zmienić stylu swojego życia i tak na niewiele się zda. Jest to proces, który wymaga czasu i odpowiedniej dawki zaangażowania. Bez tych dwóch czynników powodzenie tej misji wydaje się wręcz niewykonalne, więc trzeba podejść do tematu na poważnie.