Wegetarianizm zyskuje coraz większą popularność, a jego zwolenników można znaleźć już praktycznie na całym świcie. Szybko zostało to podłapane przez firmy, które zaczęły poszerzać swój asortyment o produkty przeznaczone dla wegetarian. Obecnie znaleźć możemy już roślinne zamienniki mięsa, które na pozór sprawiają wrażenie tradycyjnych produktów. Myślisz, że dieta takiego rodzaju nie jest dla Ciebie? Poznaj najpopularniejsze zamienniki mięsa i zmień zdanie!
Przeczytaj też: http://www.bazylikamariacka.pl/wegetarianskie-zamienniki-miesa/
Z czego wykonane są wegetariańskie zamienniki mięsa?
Wegetariańskie zamienniki są wykonane głównie z roślin i są alternatywą dla mięsnych odpowiedników. Produkty te są nie tylko zdrowsze od tych mięsnych, ponieważ w większości zawierają mniej cholesterolu, tłuszczu oraz kalorii, ale coraz więcej osób decyduje się na nie ze względu na ich smak. Osoby posiadające wysoki cholesterol powinny pomyśleć o przejście na wegetarianizm, ponieważ według dietetyków Ta roślina dieta jest bezpieczna oraz korzystna dla naszego zdrowia. Pamiętajmy jednak że w przypadku posiadania jakichkolwiek schorzeń, najlepiej ustalić z dietę ze specjalistą.
Tofu
Tofu jest alternatywą dla mięsa i od dawna to jeden z podstawowych źródeł pożywienia w krajach azjatyckich. To nie tylko bogate źródło białka, ale produkt mało kaloryczny. Łatwo jest wymieszać go razem z przyprawami, zmieniając jego smak oraz dostosowując pod własne upodobania kulinarne. Tofu dostępne jest w wielu odmianach, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Soja
Praktycznie w każdym supermarkecie możemy natknąć się na kotlety sojowe. To alternatywa dla mięsa, która jest nie tylko bardzo pożywna, ale nie droga. Dzięki temu zyskała wielu zwolenników na całym świecie. Soja również może być mieszana z różnymi przyprawami czy marynatami, przez co zyskuje w swój wyjątkowy oryginalny smak. W ten sposób możemy przyrządzić z niej różne dania takie jak wegetariańskie kotlety, gulasz czy hamburgery.
Ciecierzyca
Ciecierzyca to zamiennik mięsa, który należy do jednych z podstawowych produktów wegetarian. Produktem jest bogaty w minerały, cenne składniki odżywcze oraz witaminy. Ziarna cieciorki zawierają dużą ilość białka, wapnia i żelaza. Ciecierzyca bogata jest też w błonnik. To główny składnik humusu czy dań takich jak falafel.
Zobacz też: http://www.mimamo.pl/najmodniejsze-ubrania-na-lato-co-musisz-miec-w-swojej-garderobie/