Jarmuż jest często polecany przez dietetyków jako baza do koktajli warzywnych. Można go połączyć z owocami cytrusowymi, bananami, jabłkami, ananasem, mango bądź awokado. Nadaje potrawom niepowtarzalny, wyrazisty smak.
Wiele osób zastanawia się co to jest jarmuż. W tradycyjnej kuchni jest on dość mało popularny. Charakteryzują go długie liście o ciemno zielonej barwie.
Jarmuż jest jedną z odmian kapusty. Warto spożywać go zimą, gdyż jest źródłem wielu cennych witamin. Co ważne jest on niskokaloryczny i bardzo bogaty w błonnik, dlatego warto go jeść w czasie diety odchudzającej.
Dodatkowo zawiera on bardzo dużo żelaza, dzięki czemu skutecznie zapobiega anemii. Z całą pewnością powinni wprowadzić go do swojego jadłospisu wegetarianie. Jest również bardzo bogaty w witaminę K, która ma wpływ na prawidłową krzepliwość krwi oraz na stan kości.
Warzywo to bogate jest także w witaminę A, która ma zbawienny wpływ na stan skóry, włosów, paznokci oraz na wzrok.
Jarmużu nie powinno się gotować zbyt długo, gdyż spowoduje to utratę cennych wartości odżywczych. Najlepiej gdy warzywo to jest spożywane w formie surowej. Aby zniwelować lekko gorzki smak, surowe liście można skropić odrobiną soku z cytryny i oliwą. Jest on doskonały także do sałatek warzywnych. Świetnie smakuje połączony z delikatną mozzarellą, świeżym ogórkiem, papryką i pomidorkami koktajlowymi.
Jarmuż dostępny jest w wielu sklepach spożywczych, na targach warzywnych a także w supermarketach i dyskontach. Warto wybierać warzywo o zdrowych liściach.

zwiazekidealny.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here