Tatar to wyśmienite danie stworzone z surowego mięsa wołowego oraz dodatków, które świetnie podkreślają jego smak. Tatar określany jest również nazwą befsztyk tatarski. Zazwyczaj jest podawany jako przystawka, choć może stanowić osobne danie. Tatar to prawdziwy rarytas, niebo dla podniebienia niektórych smakoszów. Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji spróbować w swoim życiu tatara to warto, a może się przekonasz.
Tatar wykonywany jest z surowego mięsa wołowego, którego nie poddaje się żadnej obróbce termicznej, dlatego też tatar powinien być jedzony tylko w sprawdzonym i bezpiecznym miejscu, natomiast jeżeli kupujemy mięso na tatara to powinno być ono świeże oraz przebadane weterynaryjnie, w innym przypadku możemy zarazić się pasożytem, takim jak tasiemiec nieuzbrojony.
Jak zrobić tatar?
Na początek należy kupić mięso. Może to być specjalne mięso na tatara dostępne w sklepach, nawet w biedronce lub lidlu. Tatar wołowy możemy kupić również niezmielony. Na tatar mięso musi być miękkie i świeże, nadaje się na nie szynka, polędwica i udziec.
Do wykonania tej potrawy będziemy potrzebować także:
– pieprz,
– sól,
– olej,
i ewentualnie
– jajko,
– cebulę (może być czerwona),
– maggi,
– ogórka kiszonego lub małosolnego,
– kapary,
– grzyby marynowane.
Mięso na tatara możemy zmielić, skrobać lub posiekać. W ten sposób rozdrobnimy je i nadamy trochę objętości i powietrza. Następnie mięso masujemy, ugniatając je. Dzięki temu staje się niesamowicie sprężyste i upowietrznione, a dzięki temu bardzo smaczne.
Następnie mięso mieszamy z olejem i dobrze rozprowadzamy, ponownie ugniatając. Takie mięso przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tatar możemy podawać w formie płaskiej i okrągłej, w środku której robimy dziurkę na żółtko. Wokół mięsa można położyć wymienione wyżej dodatki. Dodatki te jak ogórki, cebula czy grzyby powinny być dokładnie pokrojone w drobną kostkę.
Zarówno mięso jak i dodatki mieszamy z mięsem do smaku. Możemy doprawić do jeszcze przyprawą Maggi. Można również zdecydować się na tatar z łososia, który również jest bardzo smaczny.