Według niektórych źródeł zakwaszenie organizmu jest przyczyną wielu poważnych chorób. W konsekwencji może prowadzić nawet do nowotworu. Co zatem zrobić aby się tego ustrzec. Jaki tryb życia prowadzić i jaką dietę wdrożyć, aby zminimalizować ryzyko zakwaszenia organizmu i zachorowania na raka? Nad tym zagadnieniem pochyla się wielu naukowców jednak nie potrafią oni zająć jednomyślnego stanowiska jeśli chodzi o niektóre sprawy.
Na pewno należy unikać żywności przetworzonej i słodyczy, cukru. Bardzo często mówi się o tym, że cukier karmi raka. Czym odkwasić organizm jeżeli dojdziemy do wniosku, że nie jest z naszym zdrowiem za dobrze? Na pewno pomocne okaże się zielona herbata. Ten napój ma moc, która może pomóc wielu osobom. Jeśli chodzi o zioła dużą pomocą będzie czystek. Wielu ludzi nie lubi smaku tych ziół, inni z kolei są nimi zachwyceni. Najlepiej samodzielnie spróbować i wyrobić sobie własną opinię.
Ogólnie pożywienie można podzielić właśnie na dwie grupy – na produkty zakwaszające i odkwaszające organizm. Z pewnością w naszym codziennym menu znajdują się zarówno jedne jak i drugie produkty. Chodzi o to, aby tych odkwaszających było więcej abyśmy sobie nie zaszkodzi, ale pomogli naszemu organizmowi utrzymać równowagę, zdrowie i długie życie. Szczególnie pomocne w odkwaszaniu organizmu są warzywa koloru zielonego – takie jak na przykład jarmuż, ogórek, pietruszka, brokuł, szpinak.
ma problemu aby nawet ktoś, kto nie potrafi gotować, dodawał sobie jarmuż czy szpinak do codziennego obiadu. Tak samo możemy postąpić z brokułami. Z kolei pietruszka może być doskonałym dodatkiem do wielu sałatek. Kanapki z dodatkiem ogórka będą smakowały nawet tym, którzy z reguły nie lubią i nie jedzą warzyw. Warto w celu odkwaszenia swojego organizmu spróbować nowych smaków, nowych warzyw, wyrobić sobie nowe nawyki i sprawić aby w codziennym menu zagościły właśnie warzywa.
Do odkwaszenia organizmu możemy jeść też owoce na przykład awokado
Na samym szczycie piramidy produktów, które odkwaszają organizm znajdują się też kiszonki – kiszone ogórki, buraki, i inne warzywa. Niektórzy uwielbiają smak kiszonych warzyw. Na pewno kiszone ogórki mogą być świetnym dodatkiem do wielu sałatek, mogą też być podane bezpośrednio z chlebem. Ogromne właściwości dla zdrowia organizmu ma relaks i sen. Tego nie da się niczym zastąpić. Osoba która jest wyspana, szczęśliwa i wypoczęta, ma o wiele większe szanse dożyć późnych lat życia w zdrowiu i dobrym samopoczuciu niż osoba która ciągle czymś się denerwuje i stresuje. Wpływ stresu na zdrowie jest bardzo negatywny.
Dlatego zawsze powinniśmy znaleźć czas na chwilę relaksu i przestać przejmować się drobiazgami – w końcu wiele rzeczy w ogóle od nas nie zależy. Na wiele rzeczy po prostu nie mamy wpływu i nie powinniśmy się nimi przejmować. Są natomiast rzeczy na które mamy wpływ i tutaj powinniśmy podjąć zdecydowane działania aby zmienić swoje życie na lepsze. Możemy na przykład zmienić swoją dietę , jeść bardziej lekko i zdrowo. Tego typu dieta pomoże nam uniknąć wielu poważnych chorób takich jak na przykład cukrzyca albo miażdżyca.
Każdy człowiek powinien czym prędzej zatroszczyć się o swoje zdrowie o ile nie jest jeszcze za późno. Do produktów zakwaszających organizm należy mięso oraz słodycze, dlatego powinniśmy spożywać ich w naszej diecie jak najmniej. Jeśli chodzi o mięso zdania są podzielone – fani diety Paleo spożywają dużo mięsa, a mimo tego twierdzą, że cieszą się doskonałym stanem zdrowia i poprawiły się wyniki ich badań laboratoryjnych i nawet pozbyli się wielu chorób. Ile w tym prawdy? Nie wiadomo.
Odkwaszenie organizmu nie jest działaniem które zajmie 1 czy 2 dni albo nawet tydzień.
Jeżeli przez całe życie odżywialiśmy się niezdrowo, to trudno oczekiwać, że organizm szybko się zregeneruje. Można wypróbować oczyszczających głodówek czy specjalnych uzdrawiających diet. Jednak często takie diety zakładają spożywanie bardzo niewielkiej ilości kalorii, a to nie każdemu człowiekowi wyjdzie na dobre. Dlatego zdecydowanie warto skonsultować rozpoczęcie głodówki czy diety oczyszczającej zakładającej niską podaż kaloryczną ze swoim lekarzem prowadzącym.
Czasami w czasie takiej głodówki trzeba będzie zmienić dawkowanie stale przyjmowanych lekarstw. Trzeba wziąć to pod uwagę planując swoją głodówkę aby mieć czas i okazję do konsultacji lekarskiej. Każdy człowiek we własnym zakresie powinien podjąć działania zmierzające do odkwaszenia swojego organizmu. Wcześniej powinniśmy zastanowić się czy w naszej diecie było wiele czynników zakwaszających nasz organizm.