Czujesz cudowny aromat? To z pewnością dobrze zaparzona kawa. Taki napój zniewala zmysły i delikatnie pobudza do działania. Co jednak jest potrzebne, żeby przygotować naprawdę pyszną kawę? W pierwszej chwili może pomyślisz o wysokiej jakości ziarnach, pochodzących z najlepszych plantacji. Jak najbardziej – to jest pierwszy krok do sukcesu. Jednak, żeby wydobyć z nich całą pełnię aromatu potrzebne jest coś jeszcze. Jak zaparzyć dobrą kawę? Żeby zaparzyć kawę, ziarna muszą być odpowiednio zmielone. Są różne sposoby parzenia i do każdego z nich stosuje się inne rozdrobnienie ziaren. Parząc kawę po turecku używa się bardzo drobnego zmielenia; drobno zmieloną przyrządza się w ekspresie ciśnieniowym, średnio zmielone ziarna najlepiej sprawdzają się w ręcznych zaparzaczach i kawiarkach, a grubo zmieloną przyrządza się m. in. w ekspresach przelewowych. Niezależnie od przeznaczenia, kawa musi być rozdrobniona w odpowiedni sposób – w tym pomoże młynek do kawy.
Każdy młynek powinien posiadać regulację stopnia zmielenia ziaren. Tylko w ten sposób możemy uzyskać wspaniałą kawę, niezależnie od sposobu parzenia. W przeciwnym wypadku nigdy nie uda się nam osiągnąć pełnego smaku kawy. Równomierne rozdrobnienie i odpowiednia grubość mielenia to klucz do sukcesu. Czy coś jeszcze jest istotne by uzyskać kawę idealną? Pamiętaj, że tylko ziarna kawy zmielone tuż przed zaparzeniem dają maksymalną ilość aromatu. Przechowywanie zmielonej kawy nawet w zamkniętym pojemniku nie zatrzyma naturalnego procesu – wietrzenia. Jeśli więc chcesz uzyskać świeży, zniewalający napój o cudownym smaku, nigdy nie miel kawy „na zapas”. Po co kupować wysokogatunkowe ziarna, jeśli po zmieleniu utracą większość swoich zalet? Miej więc zawsze młynek do kawy pod ręką – zawsze gotowy, żeby pomóc ci zaparzyć twoją ulubioną kawę.
Jaki młynek jest najlepszy?
Może się zastanawiasz – jeśli proces mielenia ma tak duże znaczenie, to jaki młynek do kawy powinienem mieć w domu? Trudno tu przedstawić jednoznaczną odpowiedź. Dużo zależy od indywidualnych potrzeb. Jeśli pijesz kawę w domu i lubisz poświęcić temu trochę czasu, mogą ci się spodobać młynki ręczne. Są proste w obsłudze i pięknie wykonane, więc mogą stać się dodatkowym elementem wystroju w kuchni. Jeśli czas jest dla ciebie istotny, wybierz młynek elektryczny. W ten sposób już w parę sekund przygotujesz ziarna do parzenia. W sklepach znajdują się również profesjonalne, automatyczne młynki do kawy. Są doskonałe na potrzeby gastronomii oraz sklepów. Jednak na potrzeby domowe w zupełności starczą znacznie prostsze modele. Bogata oferta młynków do kawy znajduje się a w sklepie https://www.goga-gastro.pl/category/ekspresy-do-kawy-mlynki-do-kawy